Sağlıkta Adalet Sen ana sayfa

Disiplin Cezası Yıllar Sonra Da Verilebilir Mi?

2 Kasım 2026

Disiplin Cezası Yıllar Sonra Da Verilebilir Mi?

Hukuk

02 Kasım 2026

1 dk okuma

Paylaş:

Disiplin cezasında zamanaşımı: fiilin öğrenilmesinden 1 ay içinde soruşturma başlamazsa, her halde 2 yıl içinde ceza verilmezse yetki düşer (DMK m.127).

Yanlış: "İdare istediği zaman disiplin cezası verebilir."

Doğru: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesine göre:


  • Disiplin amiri fiili öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içinde soruşturmaya başlamazsa ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar (memurluktan çıkarma cezasında bu süre 6 aydır).
  • Her durumda, fiilin işlendiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde ceza verilmezse yetki ortadan kalkar.


Hakkınızda eski bir olay nedeniyle disiplin işlemi başlatıldıysa olay ve öğrenilme tarihlerini belgeleyin, hukuk birimimize başvurun.


Kaynak: 657 sayılı DMK m.127

Etiketler:

#disiplin zamanaşımı

#657 sayılı DMK m.127

#disiplin soruşturması

#memur hakları

#disiplin cezası

#Sağlıkta Adalet Sendikası

Görseller
Disiplin Cezası Yıllar Sonra Da Verilebilir Mi? - Gorsel 1